top of page

Analitik Olmak




Aşağıdaki alıntıyı dikkatle okuyun, sonunda size bir mülakat bilmecem var!😊


“1619 yılının 10 Kasım günü, ordular otuz yıl savaşlarında dursun, gözlerini Tuna nehrinin mavi sularına dikmiş yirmi üç yaşında genç bir subay, Röne Descartes kendi kendine şöyle düşünüyor…”


  • Evet, insanın amacı mutluluğa erişmektir.

  • Mutluluğumuzu sağlamak içinse aklımızı kullanmamız gerekir.

  • İyi ama, bu aklı bu amaca erişebilecek bir güçle nasıl işletmeli? (İşletim sistemi!)

  • Aklımız pek dağınık. Aristoteles mantığı onu gereği gibi çalıştırmamıza yetmiyor. (Hele bu günlerde öyle bir dağınık ki!..)

  • Aklımızı işletmek için yeni bir metot bulmalıyız.

  • Bu metot, matematik metodu olmalıdır.

  • Bir düşünceyi bu metotla bölüp parçalayarak, o düşünceyi meydana getiren ana düşünceleri bulup ayırmak, sonra bu ana düşünceleri birleştirerek o düşünceyi yeniden kurmak -analitik geometri-...

  • İnsanların bütün düşünceleri birbirlerine bağlıdır, birbirinden çıkar, başka bir deyişle, bir düşünceyi doğuran başka bir düşüncedir.

  • Şu hâlde, sırayı titizlikle kovalarsam, doğru olmayan bir düşünceyi doğru sanmaktan sakınabilirsem -başka bir deyişle, düşünce zincirinin arasına yanlış bir düşünce karıştırmazsam- ne kadar gizli olursa olsun sonunda bulamayacağım hiçbir bilgi kalmayacaktır. […]

İşte Descartes'ı yeniçağ felsefesinin kurucusu yapan metot, bu metottur. (Düşünce Tarihi - Orhan Hançerlioğlu)


Ve işte bilmece: Mülakatlarda sorgulanan ana yetkinliklerden biri nedir biliyor musunuz?

Ama çoğu zaman adı hiç geçmez… Bittiğindeyse mülakatçı bu yetkinlikle ilgili mutlaka bir not alır raporuna ve herhalde bir adayın en hızlı reddedilmesine neden olan unsurdur.


Ayrıca bu yetkinlik büyük oranda gençlik yıllarında kazanılmış olur, sonradan geliştirilmesi çok çok daha zordur.


Buldunuz mu? Evet, tebrik ederim 😊 Analitik olma yetkinliğinden, yani analiz edebilmekten bahsediyor Descartes.


Peki neden bu kadar önemli de her mülakatın merkezine yerleşiyor? Çünkü analiz eden insan her şeyi çözebiliyor! Etmeyense, çok bilgili ve deneyimli olsa dahi bir sınırı asla geçemiyor… Ve iş hayatının her pozisyonunda gerekli bu yetkinlik. Harçsız inşaat olmuyor.


Konuyu kendimize döndürelim: Bugünlerde düşünce zincirini kurmakta en çok zorlandığınız konu nedir? Benimki salgın. Salgın önlemleri ve aşı karşıtlığı, “doğru olmayan bir düşünceyi doğru sanmaktan sakınabilirsem”. Benim önce işlemci (saksı!) ardından da arayüz (çene!) yanacak gibi oluyor bu konuya girdikçe 😊Siz ne durumdasınız?..


#KendininLideri ile bitirelim:


“Sonunda bulamayacağım hiçbir bilgi kalmayacaktır.” Descartes (1596-1650)

Comments


bottom of page