top of page

Bu Bir Maç Yazısı Değildir (Güven Yazısıdır)


“Tamam, kupayı kazanabildiğini bize gösterdin; şimdi gerisin geri İskoçya’ya dön”!


Sir Alex Ferguson, Manchester United’ın efsane Teknik Direktörü, takımın başındaki ilk zaferi olan İngiltere Kupası’nı kaldırdığında bu başlığı atıyor bir gazete. Yıl 1990, Alex Ferguson’ın takımdaki 4.sezonu ve en nihayetinde bir başarıya ulaşılmış… Ama alınan kupaya rağmen memnuniyetsizlik sürüyor ve koltuğu sallantıda.


“Benim haberim yok ama kim bilir kaç defa kovulmanın eşiğine gelmişimdir o yıllarda. Kupayı alamasaydık zaten kesin gönderirlerdi beni” diyor otobiyografisinde*


İtalya 3 – Türkiye 0.


Dün geceki maçın skoru. Futbolda dört gözle beklenen ve bütün dünyada naklen yayınlanan Avrupa Şampiyonası’nın açılış maçıydı. İtalya’da İtalya’ya karşı oynadık ve kaybettik. Kupadan elenmiyoruz, 2 maç daha oynayacağız ve kazanırsak yolumuza devam edeceğiz. Ama tüm spot ışıklarının üzerimizde olduğu bir geceyi yenilgiyle kapattık. Ne yazık ki maçta da hiçbir varlık gösteremedik, kötü oynadık.


Henüz maç yorumlarını okumadım ama eminim Teknik Direktörümüz Sayın Şenol Güneş için “atış serbest” boyutuna geçilmiştir çoktan. Ama tecrübeli hocamız bu filmi daha önce de görmüştü: 2002 Dünya Kupası’nda!


Siz takımın başkanı olsanız bu hocaları görevde tutar mıydınız? Yoksa taraftarın gözüne çok hoş gelecek şekilde onları takımdan gönderip, büyük bir transferle başka birini mi takımın başına getirirdiniz? Ya da:


  • Size bağlı olarak çalışan ama bir türlü beklentileri karşılamayan kişiye daha ne kadar hoşgörü göstereceksiniz?

  • Büyük umutlarla şirketinizde işe aldığınız yönetici bir türlü vaat ettiği sonuçları gösteremiyor, onu gönderecek misiniz?

  • Yetiştirip iş öğrettiğiniz genç bir türlü istediğiniz seviyeye gelmiyor, ondan vaz geçecekmisiniz?

Manchester United yönetimi sorunun yanıtını “27 yıl” diye veriyor! Sir Alex Ferguson 1986 ile 2013 arasında takımın başında kalarak futbol tarihinin en büyük hanedanlıklarından birine imza atıyor.


“…kovulmama engel olmuşlardır çünkü yeni oyuncu yetiştirme konusunda attığım adımları, futbol operasyonunun bütünüyle ilgili yürüttüğüm çalışmaları biliyor, sahadaki adım adım gelişmeyi de görüyorlardı**. O karanlık günlerde arkamda durmasalar bu hikâye hiç yazılmamış olurdu” diye yazıyor “Sir” ***.


Bu başarı hikâyesinin ardında büyük bir liderlik var: Herkese karşı durup, bütün sorumluluğu üstlenip inandığı kişiyi işin başında tutan yönetici.

İtalya 3 – Türkiye 0

Brezilya 2 – Türkiye 1

Kosta Rika 1 – Türkiye 1

Türkiye 3 – Çin 0


Bu 4 maç arasındaki farkı bulun desem? 😊 Evet, bu maçlardan üçü 2002 Dünya Kupası’na ait. Bizim, Şenol Güneş önderliğinde Dünya 3.’sü olarak bitirdiğimiz, futbol tarihimizin en gurur verici günleri olan turnuvaya!..


2002’de de yenilgiyle başlamış, mütevazi bir beraberlikle devam etmiş ve görece kolay bir maçı kazanarak tamamlamışız grup maçlarımızı. Şenol Güneş o zaman, dile kolay, 19 sene daha tecrübesizmiş bugüne oranla! Ve tabii o gün de saçı-başı, kravatı vb de dahil olmak üzere her şeyine laf edilmiş, ne hocalığı kalmış ne futbol bilgisi…


Şimdi önümüze bakalım: Yaklaşık 1 hafta içinde 2 maç daha oynayacak milli takımımız. İyi giderse sonra birkaç maç daha. Belki bu Avrupa Şampiyonası’nı başarıyla, hatta dereceyle tamamlayacak… Belki de tam bir başarısızlıkla. Ama hemen ardından 2022’de de bu sefer Dünya Kupası var!


Ne dersiniz, Türk Milli Takımı’nın teknik direktörünü tutma-kovma yetkisi sizde olsaydı ne yapardınız?

Bu sorunun yanıtı belli: Hepimiz “Hocaya güvenirdik” diyeceğiz. (Milli Takımımıza canı yürekten başarılar diliyorum! Bu takıma da hocasına da çok güveniyor, başarılı olmalarını çok istiyorum).


Peki 24 yaşındaki yeni mühendis arkadaşımıza? Göreve başlayalı henüz 8 ay olmuş satış müdürümüze? Bu sorunun evet/hayır yanıtı yok çünkü kararı verebilmek için başka şeyler bilmemiz gerekiyor. Ama tam olarak neler? Ne görmemiz gerekiyor ki yeni mühendisimize bir yıl daha kredi açalım? Neye dayanarak yeni satış müdürümüze “arkandayım, devam et” diyebiliriz? İşte güzel soru bu 😊 (Yanıtı da sizde…)




*"Alex Ferguson - My Autobiography" (2013 - Hodder & Stoughton Ltd. Yayınevi)


**Bizim örneğimizde Manchester United’ın Yönetim Kurulu Başkanı Martin Edwards ve -bugünkü adıyla- Futbol Direktörü Bobby Charlton


***Sir: Alex Ferguson'a kraliçe tarafından verilen unvan ve kendisinin futbol dünyasındaki lakabı.

Comments


bottom of page