top of page

Enkidu



Sha Nagba İmuru


Gılgamış Destanı* bu deyimle anılırmış Mezopotamya’nın kadim medeniyetlerinde: “Her şeyi görmüş olan”.


Gılgamış bugün insanlığın elinde bulunan en eski mitolojik metin ve Sümerlerden kalma; yani milattan önce 4.000 ‘li yıllara kadar geri gidiyor… Önemi de, dünya tarihinde felsefenin başlama noktası olarak kabul edilmesi. Çünkü felsefi düşünceye ilk olarak mitolojik öykülerde rastlanıyor ve en eski mitolojik metin de Dicle ile Fırat Nehirleri arasında yazılmış olan Gılgamış Destanı. (*Orhan Hançerlioğlu’nun Düşünce Tarihi kitabından derleyerek ve alıntılayarak… )


Bugün aklımda Ex Nihilo kavramı var. “Sıfırdan” ya da “yoktan” anlamına geliyor; daha önce örneği olmayan bir sosyal medyayı ortaya çıkarmak bağlamında, Facebook için bu terimin kullanıldığını duymuştum. Sonra aklıma takıldı, benzer şekilde sıfırdan kurulan neler var diye. İşte bu düşünce yolculuğu beni taa Sümerlere kadar götürdü.


Programlarımız için kullandığımız #KendininLideri adını biz 2021’de koyduk. Hayatı gelişine göre yaşamak değil, hayata yön verebilmek anlamında kullanıyoruz. Hızla giden bir atın sırtında zıplayıp durmak (veya daha da kötüsü üzengiye ayağı takılı şekilde yerlerde sürüklenmek!) değil, dizginleri elinde tutmak.


Kendinin Lideri tabii ki yeni bir düşünce değil, ama…


- “Gılgamış çok akıllı ve çok çalışkan bir genç kralmış. Halkını da boş oturmamaları ve kendisi gibi çalışkan olmaları için sürekli işe koşarmış. Uruklular hep çalışmaktansa biraz da eşleriyle olabilmek için tanrılara yalvarmışlar! Onlar da Enkidu’yu yaratıp Gılgamış’la #dost etmişler ve bu iki olağanüstü güçlü dost birlikte çok zorlu maceralara girişmişler…”*


İşte böylece Kendinin Lideri’nin de yeni falan değil, aslında 6.000 yıllık olduğu ortaya çıkıyor! 😊 Orhan Hançerlioğlu Gılgamış’ın aslında güçlükleri aşma ve kendi yolunu çizme temasına dayandığını, yani insanın kendi yolunu kendi yaratacağını söylüyor.


“Ex Nihilo” ‘yu, yani sıfırdan ortaya çıkarmayı projelerimiz için kullandığımızdaysa bizi hemen bir zorluk bekliyor: Bu yeni “şeyi” kimse anlamıyor, kimse desteklemiyor.


Peki yeni bir projenin hayata geçebilmesi için sizce en önemli şey nedir?


Benim tecrübeme göre yanıt Enkidu! Yani bu yeni şeyi anlayan ve bizi destekleyen “1 İnsan”. Bizimle birlikte maceraya atılacak -ve tercihen süper güçlü- bir dost.


Ama burada iş gene bize, Kendinin Lideri’ne düşüyor: O fikri kime anlatacağımızı doğru seçiyor muyuz? Eğer doğru insan değilse, yeni fikrin de ölü doğma risk var!..


Ne mutlu bana ki ben 1 yıl ve 6 ay önce böyle bir fikri doğru kişilere anlatmışım.


Sizin de hep bir Enkidu’nuz oldu değil mi?


Ne mutlu bana ki 3 hafta önce yeni bir fikri de doğru kişiye anlattım! Artık gerisi Gılgamış gibi zorluklara boğuşmaya kalıyor…. Enkidu’nu bulduktan sonra da her şey daha kolay. 😊

Comments


bottom of page