top of page

Karar Alma: Bir Hayali Sonuna Kadar Kurmak (1)


Size bir yöntem anlatacağım, üç farklı işe yarayacak. Hem de öyle bir yöntem ki, hayatın en önemli yol ayrımlarında kullanabileceksiniz. Cebinizden çıkaracağınız sihirli bir alet gibi âdeta, Alaaddin’in lamba ciniyle, Pamuk Prenses’in üvey annesindeki sihirli aynanın bir karışımı: Cin 3 dileğimizi yerine getirir, ayna da bize doğru yanıtı verir.


Lise sondayken hayatımın önemli kararlarından birini vermem ve üniversite tercihimi yapmam gerekiyordu. Aklımdaki iki seçenekten biri voleybol antrenörlüğüydü! Bu konuyu kimseyle konuşmadım, kimseye fikir danışmadım (nedense!). Ama voleybol antrenörlüğü konusunda bir hayal kurdum ve bu hayali günlerce geliştirdim, üzerine eklemeler yaptım. Geldiğim son noktada artık takımım dünya şampiyonuydu!


Hayalin ardından da üniversite kararımı verdim: Diğer seçeneğe yönelecektim.


Diyelim ki önemli bir kariyer adımı atacağız ya da önümüzde bizi bekleyen başka bir kritik karar var. Benim yöntemim hemen hayal kurmak. Ama öyle iki dakikada ayak üstü, derme çatma bir hayal değil: Yapılandırılmış, içi doldurulmuş, ayrıntılarına kadar inilmiş, farklı günlerde tekrar tekrar ele alınmış ve ilmek ilmek dokunmuş…

Yöntemin püf noktası, 2 yıl sonraki bir günün hayalini kurmak. (Ama herhangi bir gün değil, örneğin 2023 yılında, Eylül ayının sonlarına doğru bir gün.) Sonra bu hayalin mp4 formatında videosunu çekmek kafamızda: 3 Dakika sürüyor. Kamera beni karşıdan görüyor, üzerimde takım elbise ve güzel ayakkabılarım var, saat takmışım. Hava ılık, akşam üstü saati, bir bahçede arkadaşlarımla oturuyoruz, 5 kişiyiz. Ben onlara yaptıklarımı anlatırken gülümseyen yüzlerini görüyorum. Masanın üzerinde de … var. İki yıl uğraşmışım ama bitmiş, artık ortaya çıkıp vücut bulmuş.

Kurulan hayalin bir de teknik özelliği var: Kaynak sınırı olmaması… Adı üstünde “hayal”! Hayalimizi gerçekleştirirken tüm zamanımızı ona ayırabilecekmişiz ve hiçbir kaynağımız eksik kalmayacakmış gibi düşünmemiz gerekiyor.

Cesurca, sonuna kadar giderek… Şu olur bu olur gibi engelleri kafamızdan defederek, tam ve mutlak bir başarı hayali ihtiyacımız olan.

Karar vermek üzere olduğumuz şeyi tamamen başardığımız anı hayal edeceğiz. Günümüzden 2 yıl sonrasını. Her ayrıntısıyla gözümüzde canlandıracağız. Tabii bu hayali kurarken o 2 yılın nasıl geçtiği, ne kadar çok çabaladığımız da gelecek gözümüzün önüne… Ama eğer hayali tam kurabildiysek, o başarı ve kutlama anında kendimizi nasıl hissettiğimizi de bileceğiz artık. Gözlerimizi açtığımızda o 3 dakikalık videoyu hem çeken hem yaşayan kişi olarak gurur ve mutluluk hisleri olacak içimizde.


Ve işte hayali tamamlayıp da gözlerimizi açtığımızda artık biliyor olacağız: Gerçekten istediğim şey bu muymuş? Yanıt evetse, artık bundan yüzde yüz eminiz. Yanıt hayırsa da artık hiçbir çelişkimiz kalmadı.

(Devamı 2.yazıda)

Comments


bottom of page