top of page

Kendinin Lideri


“Ayy beni hiç ona bulaştırma” dediğiniz neler var hayatınızda? Benim için şu anda en çok Instagram var örneğin; bir türlü elimin gitmediği, yapamadığım ve uğraşmak zorunda kalmayı hiç istemediğim konu başlığı olarak… Ondan önce de OneDrive vardı, bir şifre sorunu nedeniyle bir bağlanıp bir bağlanamadığım ve fellik fellik kaçtığım! Ama bir taraftan da çok ihtiyacım olan ve para ödediğim…

Yalnız programlarla ilgili değil, işlerimizde de bize blokaj yaratan konu başlıkları vardır: Kendi işini yapan bazılarımız muhasebeyle ilgilenmek istemez (ve muhasebeyi bir türlü anlayamaz), kimimiz sunum hazırlamaktan ya da topluluk önünde konuşmaktan kaçınır. Oysa bunların hepsi “paketin” bir parçasıdır. Onsuz olmaz… Ya da hep eksik olur.


“Tü kaka” konularımızın hepsinin altında aynı döngü yatar:

∞ Yapamadım;

∞ Yapamadığım için sevmedim;

∞ Sevmediğim için tekrar yapmak istemiyorum;

∞ Tekrar yapmadığım için gelişemiyorum.

∞ (Ve en başa dönüyoruz: Gelişemediğim için yapamadım)


Bu başarısızlık döngüsünü kırmanın yolu liderlik etmektir. İşin akışına kapılıp gitmek değil, dizginleri ele almak. Olup bitenin sonuçlarına katlanmak değil, gidişata yön vermek.

İşte bu yaklaşımdan “Kendinin Lideri” programı doğdu ve şimdiden 18 bölümü tamamladı. Her hafta @Nevres Gökçe Koparan ile birlikte canlı yaptığımız bu programda, “döngüyü kıracak” sohbetler ediyoruz. (Bk. YouTube - Serkan Özizmir).


Başladığımız günden bu yana 300’ün üzerinde farklı katılımcımız olmuş! (Kendilerine tek tek teşekkürlerim yorumlarda 😊) Gelen bir paylaşım, bir güzel söz, anlamlı geri bildirim ya da yalnızca dost bir ismin ekranda görünmesi… O kadar büyük bir destek ki bu! Tek kelimeyle hepsine minnettarım.


Peki olumsuz döngüyü nasıl kıracağız?.. Yaklaşımımızı değiştirerek. Satrançta piyonların yaptığı “geçerken alma” diye bir hamle vardır. Oyundaki adıyla “anpasan”. Bence biraz “geçiyorduk uğradık”, yani özellikle size gelmedik ama hazır gelmişken bir görelim dedik, gibi bir şey.


İşte olumsuz döngüyü başlatan hata burada yatar çünkü söz konusu mesele öyle “geçerken” çözülebilecek bir şey değildir.

Asıl işini bekletirken 2 dakikada elinin ucuyla çözebileceğin değil, ancak özel bir zaman ve konsantrasyon ayırarak aşabileceğin bir zorluktur bu. Bir öğrenme ve gelişim sürecidir, anlık bir olay değil. Adım adım gidip, bir anda olmayacağını bilerek tekrar tekrar ve dikkatle ele almamız gerekir konuyu. Her defasında bir adım ile, ama başarana kadar da o adımın peşini bırakmadan!


İşte bu küçük de olsa başarılı adımlarla yeni bir döngü oluşur:

∞ Yapabildim!

∞ Yaptıkça hoşuma gitti;

∞ Hoşuma gittiği için tekrar yapmak istiyorum;

∞ Tekrar yaptıkça gelişiyorum.

∞ (Ve döngünün çıktısı olarak: Başarı)


Peki bayram tatilinin verdiği yenilenme hissiyle sizin kıracağınız ilk olumsuz döngü hangisi olacak? 😊


Kendimize ve hayatımıza her gün daha fazla liderlik edebilmek dileklerimle…

Comments


bottom of page