top of page

Maymuncuk – Farklı Yöntemler Denemek



Karşılaştığımız her problemin kilitli bir kapı olduğunu düşünelim.

. 1.Soru: Bu kapının önünde dikilirken kendimizi elde 1 anahtarla mı, yoksa 100 anahtarlık bir desteyle mi canlandırıyoruz?


İlk denediğimiz anahtarla kapıyı açamadık.

. 2.Soru: Anahtarı kilidin içinde zorlayarak, biraz bastırıp sağa sola oynatarak uğraşıyor muyuz? Yoksa desteden hemen başka bir anahtar mı deniyoruz?


Kapı hâlâ kilitli, sorun çözülemedi…

. 3.Soru: Kaç anahtar daha deneriz?


1995 yılında Netscape ‘in ilk halka arzı (IPO’su) ile başladığı kabul edilen döneme “dot com” patlaması deniyor. Yeni internet şirketlerinin muazzam büyümeler kaydettiği bu dönem, 2000 yılında NASDAQ borsasındaki çöküşle sona eriyor. Blitzscaling* kitabının yazarları Reid Hoffman – Chris Yeh, bu dönem başladığında Microsoft ve Time Warner gibi devasa firmaların öne geçmesinin beklenebileceğini, oysa Netscape gibi bir start-up ‘ın aradan sıyrılıp tarayıcı ve arama motoru konusunda büyük bir başarı gösterdiğini anlatıyorlar.


Netscape’i böyle değerli bir şirket hâline getiren şey, yazılımcıların JavaScript ve SSL gibi alanlardaki bugün de hâlâ kullanmaya devam ettiğimiz buluşları oluyor. Ama Netscape kullanıcı sayısındaki artışlarını kârlılığa çeviremiyor ve şirketin hikâyesi AOL’e satılarak sonlanıyor…


Kitap bu noktada şu soruyu soruyor: Netscape’in gelir getirmek için bulduğu yöntemlerden bir tanesi, arama motorunu 5 Milyon $ ’a satmaktı; çünkü o andaki stratejilerine göre internet tarayıcı çok önemliydi ve arama motoru da sadece bir yan üründü… Bunun tersini düşünen Stanford mezunu 2 çift mühendis ise başka bir strateji kurdular: Larry Page ve Sergey Brin (Google) ile Jerry Yang ve David Filo (Yahoo!) arama motorunun yanına şirketlerin reklam verebileceği (Ads) bir alan oluşturarak yepyeni bir gelir modeli ortaya çıkardılar.


Google için ana ürün arama motorunun kendisiydi ama asıl çarpıcı olan, yazılım konusundaki yaptıkları değişikliklerle yetinmeyip, iş modeli konusunda da yeni bir yöntem denemiş olmalarıydı.


Peki bu ne demek?

- Yeterince fazla anahtar denemek mi?

- Destede hiç olmayan yeni bir anahtar yapmak mı?

- Yoksa o kapının önünden çekilip başka bir geçiş -çözüm- yolu aramak mı?


Bu akşam saat 21:00’de #KendininLideri ‘nde

Deniz Özen ve Nevres Koparan ile LinkedIn ve YouTube ‘dan canlı yayında bu soruları kendimize ve SİZE soracağız.

Kolektif aklımıza gayret ve kuvvet diliyorum 😊



*Blitzscaling Reid Hoffman – Chris Yeh

. Cemal Tükel: Anahtar ve maymuncuk hikâyesi için teşekkürlerimle.

. Burak Dayıoğlu: Blitzscaling kitabı için teşekkürlerimle.


Comments


bottom of page