top of page

Müzakere / Pazarlık



İletişim eğitimlerime bir adam asmaca oyunuyla başlar ve tahtaya 3 çizim yaparım:


M _ _ _ _ _ _

M _ _ _ _ _ _

M _ _ _ _ _ _


3 Sözcük de “m” ile başlar ve 8 harflidirler. Üçü de iletişimin başka bir boyutudur aslında…


Ve işte bu pazarki oyunumuz: 3 sözcükten birini ben yazacağım, diğer ikisi sizde 😊 Bakalım kimlerin adamları asılacak?..


Benim sözcüğüm toplu iş sözleşmelerinde kullanılır, devletler arası görüşmelere isim olarak verilir. Ama aslında hepimiz her gün defalarca yaşarız iletişimin bu türünü, örneğin eşimizle alışverişi kimin yapacağı, çocuğumuzla ödevin saat kaça kadar sürmesi gerektiği veya yöneticimizin bize hedef belirlemesi konusunda: Müzakere!


Evet, adam asmacanın 3.sözcüğü müzakere... Peki neden üçüncü sıradaki sözcük? Çünkü oyun kendi içinde bir hiyerarşi barındırıyor: 1.sözcükteki iletişim yöntemiyle iki taraf da kaybediyor. İkinci çok daha iyi çünkü düzenli/yapılandırılmış bir iletişim modeli içeriyor, ama asıl sonuç her zaman müzakere ile alınıyor. Yani benim gözümde hiyerarşinin en tepesinde müzakere var.


#Müzakere sözcüğü Arapça “zikr” kökünden geliyor. Anma, söyleme, sözünü etme anlamında. Müzakere de bir konuyu birbirine zikretmek, yani bildirmek veya hatırlatmak* kökünden çıkıp, bugünkü hâliyle fikir alışverişinde bulunma, oylaşma anlamını kazanmış (Bk. TDK). Biz sözcüğü daha çok tarikatların zikir törenlerinden biliyoruz çünkü “Tanrı’nın adını art arda söylemek” temeline dayanıyor ve birçok değişik dinde uygulanıyor.


Müzakere etme yetkinliği de iş hayatımızın çok önemli bir parçası. Çünkü en düşük maliyetle en yüksek getiriyi elde edebilmeyi sağlıyor bu alanda yetkin olmak; tam tersi de fazla bir şey kazanamama sonucunu doğuruyor. Ama yetkinliğin tarifinde benim en çok sevdiğim kısım “…karşı tarafın ileride sizinle tekrar müzakere yapmaya istekli bir şekilde masadan ayrılmasını sağlamak…” Çünkü tam da bu noktada bir ayrım beliriyor:


. Müzakere ile pazarlık aynı şey midir?


Benim kafamda bir yanıt var ama her zamanki gibi burada oluşan kolektif aklımıza kendimden ÇOK daha fazla güveniyor ve yorumlarınızı dört gözle bekliyorum 😊


Müzakere denince bunun en büyük ölçeği şüphesiz ülkeler arasında yapılanı. Yani masaya oturduğunuzda karşınızda Amerika ve Avrupa Topluluğu olması ve sizin de Türkiye adına konuşuyor olmanız:

.29 Kasım P.tesi (yarın)

.Saat 21:00’de

.LinkedIn ‘den canlı yayında (ve YouTube’dan)


… bu konuda meraklarımı gidermek üzere senelerce bu masalarda yer almış Sayın @ateşmehmetirez ‘ le “MÜZAKERE SANATI” konuşacağız.**


Kendisinin “masadan kalkmaya engel olmak” ve “kıyamet senaryoları”

gibi başlıklarda anlatacaklarını hep birlikte dinlemek üzere…


(Fotoğraf: Yuuichi Oda 500px)


Comentários


bottom of page