top of page

Sunumu Uçuran Düşünce


Bir arkadaşımın firmasını temsilen tam günlük bir girişimci programına katılmıştım. Start Up’lara yönelik olarak tasarlanmış, konuşmacıların deneyimlerini aktardığı ve samimi bir sınıf düzeni içinde bolca soru-cevap, hatta sohbet içeren bir çalışmaydı. Hoşuma gitmişti çünkü bir noktadan sonra herkes açık açık konuşabilecek güveni duymuş ve konuklar kadar katılımcıların paylaştığı deneyimler de ön plana çıkmıştı.


Günün en çarpıcı noktasıysa bir “sıkılma” buhranıydı. Uluslararası dev bir bilişim şirketinin İK Direktörü olan hanımefendi konuşmasına “çocuklar” diye başladı... Oysa karşısındaki ekibin yaş ortalaması 35’in üzerindeydi! Sonra da sık sık “siz iş hayatının başındaki gençler” diye devam etti 😊

Daha da kötüsü öğreten abla duruşuydu. Cömertçe anlattı bize engin deneyimlerini, biz de sıkıntıdan öleyazdık.


Hepimizin başına gelmiştir çok sıkıcı veya tamamen alakasız sunumlara maruz kalmak. Kafasını kaldırıp bakmadığı için mi çocuklar demişti konuşmacı, yoksa önceden hazırlayıp geldiği sunuma sıkı sıkıya bağlı kalmak zorunda olduğu için mi?


Benim için daha da önemli olan soru, sunum yapma amacının ne olduğuydu. Firmasını parlatmaksa, olmadı çünkü sıkıldım. Kendi iş ağını büyütmekse, o hiç olmadı çünkü en ön sırada ve … yaşındaki bana baka baka “çocuklar” dedi 😊 Bilgi vermekse amaç, e o da pek olmadı çünkü geldiği toplantının içeriği ve hedef kitlesinden bihaberdi. Oraya ayak bastığı an bunu anlayıp rota değiştirebilirdi, ama onu da yap(a)madı. Çok düşünmeden görevini yerine getirdi ve gitti.


Ben bütün konuşma ve eğitimlerimi bir fikir üzerine inşa ediyorum. Tek bir ana tema, güçlü bir mesaj. Ama bu içeriği belirleyen şey, gittiğim yer ve onların talepleri kadar, benim gerçekten ne söylemek istediğim oluyor. Çünkü gerçek, samimi ve en önemlisi de heyecanlı olan işte o istek. Söyleme, anlatma, paylaşma isteği… Hatta tutkusu! Söylemesem içimde kalır, bunu herkes duymalı, bunsuz yaşayamayız diye düşündüğüm şey.


Odak noktamız sunum teknikleri değil, fikir:


=> Sunumu yaptırtan,

=> Sunumu bize ait kılan,

=> Sunumun tek ve tamamen özgün…


…olmasını sağlayan FİKİR.

Comments


bottom of page