top of page

Yardım Etmek



Kişilik envanterleri iş hayatımızın bir parçasıdır, mülakat süreçlerinde ve eğitimlerde onlarla sık sık karşılaşırız. Seçenekleri işaretler ve “aslında kim olduğumuza” dair yanıtı merakla bekleriz 😊


Bu envanterlerden benim tercih ettiğim, kişilik profillerini 4 ana yöne ayırır ve hepsinin motivasyonlarının birbirinden farklı olduğunu vurgular.


.Yönlerden birinin ana motivasyonu hedeftir. Bu profildeki insanlar hedefle motive olurlar.


.Diğerini harekete geçiren şey “farklı/değişik bir yöntem kullanma” yani yaratıcılıktır;


.Üçüncünün motivasyonu hatasız iş yapmak ya da yapılan hataları bulmaktır.


Ben bugün 4. profildeki kişilerin ana motivasyonundan esinlendim; ama oraya geçmeden önce kişilik envanterlerinin getirdiği en büyük farkındalığın altını çizelim: Herkesi kendimiz gibi sanıyoruz.


Örneğin ben birinci gruptayım ve içgüdüsel olarak herkesi hedefle motive etmeye çalışıyorum, “Haydi arkadaşlar başarırız!” demek gerekiyor benim için. Oysa diğer üç profile bu cümle bir şey ifade etmiyor, onları harekete geçirmiyor… İyi bir takım oyuncusu veya takım lideri olmanın yolu da temelde bu farkındalıktan geçiyor. Herkesin motivasyon unsuru birbirinden farklı.


- “…fikri paylaşmak için ilk toplantımızı Türkan Saylan’ın evinin alt katında yapmıştık ama daha ilk günden 50 kişi gelince oraya sığamadık! Sonraları İstanbul Belediyesi İSKİ’nin bir salonunu kullanmamıza izin verdi. Mesai saati bitip de herkes gidince, akşamları biz gelip toplantımızı yapıyorduk…”


Böyle anlatıyor Prof. Dr. Aysel Çevikel #ÇağdaşYaşamıDesteklemeDerneği ’nin kuruluş öyküsünde.


Evet, 4.kişilik profilinin ana motivasyon unsuru yardım etmek: “Bana yardım edebilir misin?” cümlesi harekete geçiriyor bu kişileri.


ÇYDD örneğini vermemin “yardım” ile bağlantısı yok; tam tersine iş hayatına katılma, yetkinliklerini geliştirme, insanlarla tanışıp bağlantılar kurma, bilgi ve beceri sahibi olma gibi kariyerle ilgili yönünü vurgulamak istiyorum. Ben farklı organizasyonlar altında uzun süre gönüllü çalıştım. Hayatımın en büyük deneyimlerini de bu çalışmalarda edindim!


Bir kere daha kolektif aklımızı harekete geçirelim:

- Sizin gönüllü çalışma sayesinde edindiğiniz en büyük kazanım ne oldu?


Yardım etmek bazılarımız için başlı başına bir amaç, en büyük motivasyon kaynağı. Ama gönüllü çalışmak hepimiz için bir hazine. #TürkiyeEğitimGönüllüleriVakfı - TEGV ‘nin mutlaka size yakın bir yerleşkesi ve sizin orada yapabileceğiniz bir katkı vardır. #AramaKurtarmaDerneği – AKUT ‘un toplantıları size yakın bir yerde de yapılıyordur; daha gittiğiniz ilk gün inanılmaz şeyler öğrenirsiniz. KIZILAY‘ın bir gönüllü çalışma uygulaması var, telefondan hemen ulaşabilirsiniz.


Gönüllü çalışmak amatörce veya “öylesine” iş yapmak değildir. Gene bildiğimizin en iyisini, elimizden gelenin en fazlasını sergilemektir. Bu profesyonellik de bizi hayatta başarıya doğru götürür.


Bir de bonusu vardır gönüllü işlerin: Aynı amaç için bir araya gelip, gönüllü çalışırken tanıdığımız kişiler hayat boyu dostlarımız olarak yanımıza kâr kalır.


(Fotoğraf: TEGV )


Comments


bottom of page