top of page

Zaman Yönetimi


- “Oğlum servis gelmek üzere, çıkışa 7 dakika!”


Her sabah bu laf var bizde 😊 Ve tabii sürekli bir telâş… Geçenlerde bir gün sordu:


- “Baba servisi kaçırırsam ne olur?”

- “Seni benim bırakmam gerekir, işe geç kalırım”

- “E canıma minnet!”


…diyemedi!!! Ama yüzündeki hınzır gülümsemeden anladım.


Oğlumun yaşına uygun zaman yönetimi kurgusunu nasıl bulabilirim? “Servisi kaçırırsan 2 otobüs değiştirerek gidersin” desem yaşı küçük. Evde kalırsın, hiç olmaz çünkü gene canına minnet! Var mı bir öneriniz? (Ne olur olsun, lütfennn… 😊)


Haftaya takım çalışmalı bir “Zaman Yönetimi” eğitimim var. Bunu yıllardır yapıyorum. Kendi zamanımı kullanış şeklimden de oldukça memnunum… Ama oğluma ne diyeceğimi bilemiyorum çünkü şu anda tam anlamıyla yaşadığı dakikanın keyfini çıkarıyor: Hayaller kuruyor, mırıldanıyor... Daha ne olsun ki? (Sadece servise geç kalmasın yeter…)


Peki ben #zamanyönetimi ‘ni nasıl anlatacağım?


📢 “Çok işlevlilik (multitasking) bir yalandır” diye başlayarak!


2005 Yılında yapılan araştırmaya göre, ofiste sürekli telefon sesi ve e-posta uyarısına maruz kaldığımızda IQ’ümüz o kadar düşüyormuş ki, ancak bir esrarkeşin yarısı kadar olabiliyormuş! (Londra Ünv. Psikiyatri Enst. araştırması).


fMRI cihazı beynimizle ilgili yapılan çalışmaları çok kesin ve net hâle getirdi. Birden fazla konuda soru bombardımanına tutulduğunda, beynimiz önce bir konuyu seçmeye çalışıyor; oysa çok işlevlilik gerçek olsaydı, beyin içindeki yoğunlaşma aynı anda ve aynı oranda 2 bölgede birden görülürdü.


Konu seçme işleminin kendisi de beynimizde başka bir bölgeyi hareketlendiriyor ve böylece hem bu seçim nedeniyle bir tıkanma/duraksama yaşanıyor hem de seçtiğimiz konuya bile tam güç verememiş oluyoruz. İşte bu nedenle çok işlevlilik diye bir kavram dahi yok diyor bilim insanları.


🦗 Oradan oraya sıçrama, bir tür çekirgelik söz konusu en fazla. Yani aynı anda 2 iş yapabilmek değil, bir onu bir öbürünü yapmak… Ve her geçişin bize ağır bir maliyeti var.


“Posta pulu gibi ol. Bir şeye yapış ve hâlledene kadar onu bırakma.” – Josh Billings


Söylemesi kolay, dediğinizi duyar gibi oluyorum 😊 Ama gene de #KendininLideri olmak bununla başlıyor: Aynı anda birçok şey yapabilirim, deyip kendimizi aldatmadan, gerçekten iyi bir iş ortaya çıkarmak için sadece ona odaklanmamız gerektiğini bilmek. Yani “önceliklendirme”… (Ve benim eğitimim de bu fikre dayanıyor).


Bu arada yazıyı yazarken ben de müziği kapattım! Oldum olası fonda bir müzik sesiyle çalışırım, o kadar hafif ve tekdüzedir ki “asansör müziğin çok güzelmiş” diye dalga geçen arkadaşım bile oldu! Ama bu bile biz fark etmeden IQ’müzü düşürüyormuş! Bakalım bu alışkanlığımı değiştirebilecek miyim…


🙏 Hatta bir de destek çağırısı: Sizce fon müziğimi gerçekten bırakmalı mıyım?..


Hep birlikte ve her işimizde elimizden gelenin en iyisini yapabilmek dileğiyle 😊


(Fotoğraf Олександр Лукашевич 500px.com)

Kommentare


bottom of page