top of page

Öğrenme Merakı



- “Demokritos sofrasına gelen incirleri yerken bir bal kokusu almış ve hemen bir araştırmadır başlamış kafasında, o güne dek incirlerinden almadığı bu koku nereden gelebilir diye. Merakını gidermek için kalkmış sofradan incirlerin toplandığı yeri görmeye gitmek istemiş. Sofradan niçin kalktığını duyan hizmetçi kadın gülmüş…”

(Montaigne-Denemeler)*


Hikâyenin devamını da aktaracağım ama öğrenme merakı konusunda bir örneğim daha var, Ali Nesin’in* Matematik Köyü’nde çocuklara seslendiği bir dersin videosu:


- “Size sabah birkaç tane problem vereceğim. Bunlardan bir tanesini seçip akşama kadar birlikte veya tek başınıza çözmeye çalışacaksınız. Akşam da çözümleri hep birlikte konuşacağız, ancak dikkat: Bu problemleri bugüne kadar kimse çözememiş de olabilir, problemin çözümü gayet basit de olabilir. Ama hangisi olduğunu size önceden söylemeyeceğim.”


Siz de heyecanlanmadınız mı? O sınıfta bulunan bir çocuk olup, bir an evvel probleme girişmek istemediniz mi? 😊


Aslında şirket eğitimlerinde de tam olarak aynı merak ve heyecanı ortaya çıkarıyoruz:


- “2 Takım hâlinde çalışacağız, süre 15 dakika, vaka çalışmasında en fazla doğru yanıtı bulan takım kazanacak”


…dendiğinde çocuklar gibi coşkuyla işe sarılıyor herkes! Her defasında… Hepimiz.


Öğrenme merakının ne kadar önemli olduğunu “Kariyer ve Terfi” videosunda şu sözleriyle anlatıyor Aylin Özizmir *


- “…en ayırt edici yetkinliklerden biridir. Hatta belki de profesyonelleri “çalışan” ve “yetenek” olarak birbirinden ayıran en kritik özelliklerden biridir öğrenme merakı.”


Madem bu kadar önemli ve geleceğimizi belirlemede rol oynuyor, ya bizde yoksa #öğrenmemerakı? İyi haber: Bu doğuştan gelen bir yetenek değil, bir yetkinlik. Ve her yetkinlik gibi geliştirilebiliyor. Bu yetkinliğe sahip kişiler dışarıdan şöyle görünüyorlar:


- “…öğrenme konusunda takıntılıdırlar. Kendilerini geleceklerinden sorumlu hissederler ve öğrenmek-gelişmek için başka birinin onları harekete geçirmesini beklemezler. Öğrenme-gelişme sağlayamadıkları günü kendilerine helal etmez …”

(The Leadership Competencies Library) *


Nitekim Demokritos da “…boşuna vakit kaybetmeyin, incirleri bir bal çanağına koymuştum toplarken” diyen hizmetçisine çıkışmış:


- “Hadi be sen de! Keyfimi kaçırdın; ama ben yine de bal kokusu incirde kendiliğinden varmış gibi nedenini araştıracağım.”


❓ Bu noktada da konuyu sizin yorumlarınıza bırakmak istiyorum: Siz de arada Demokritos gibi yapıyor musunuz? 😊 Ya da yaptığı şey doğru mu?


Gelelim bu yazıyı yazdıran asıl sebep olan, Ali Olgac 'ın bana gönderdiği kısacık bir paylaşıma : Çöp konteynerinin tepesine tünemiş, hemen oracıkta bulduğu kitabı adeta içine düşerek okuyan güzelim bir çocuk fotoğrafı. *


25 Yıllık yetişkin eğitimcisi deneyimiyle sabittir ki, öğrenme sorumluluğunu kendi almayan kişinin yöneticisi de olsanız, ona dünyanın en iyi eğitimini de sunsanız elinizden bir şey gelmiyor.


Ama o kitapta yazanları merak eden çocuğu da hiçbir güç durduramaz!


(Fotoğraf Lucy Wilson – 500px )

Alıntılar:

“Flama Kariyer ve Terfi #14 Öğrenme Merakı – Aylin Özizmir”

*Montaigne – Denemeler, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları. Çeviren Sabahattin Eyuboğlu.

*YouTube – Nesin Matematik Köyü kanalı. Problem Çözme Sanatı - Bölüm 1.

* The Leadership Competencies Library kitabından benim mealen aktarımım… Yazarları Michael J.Suhaka ve Edan L. Jorgensen


Comments


bottom of page